Veslanje

Što je veslanje?

FISA, Međunarodni veslački savez, osnovan je 1882. godine u Torinu i predstavlja jedan od najstarijih veslačkih saveza na svijetu. Prema definiciji FISA-e, veslanje se definira kao pokretanje čamca snagom mišića veslača, bilo da je čamac s kormilarom ili bez njega, koristeći vesla kao poluge prvog stupnja. Ovo klasično veslačko kretanje ima svoje korijene u antičkoj Grčkoj, dok je prvo zabilježeno veslačko natjecanje za nagradu "Dogget s Coat and Badge" organizirano 1715. godine u Engleskoj.

Veslanje je postalo trajni dio modernih Olimpijskih igara od 1900. godine, a posebno je poznato po tradicionalnom sveučilišnom natjecanju osmeraca između Oxforda i Cambridgea na rijeci Temzi koje se održava još od 1829. godine. U Hrvatskoj, prvi veslački klubovi nastali su krajem 19. stoljeća, a razvoj natjecateljskog veslanja ubrzao se početkom 20. stoljeća s organiziranjem natjecanja.

Veslačka natjecanja, poznata kao regate, održavaju se na mirnim vodama, obično na stazama duljine 1000 ili 2000 metara, ovisno o dobi i kategoriji veslača. Svaka disciplina ima specifične zahtjeve za sastavom posade, koji može uključivati jednog, dva, četiri ili osam veslača, s ili bez kormilara. Kormilari su važan dio posade jer pomažu u vođenju čamca i održavanju ritma tijekom utrke.

Oprema za veslanje uključuje lagane čamce izrađene od specijaliziranih kompozitnih materijala poput kevlara i karbona te posebno dizajnirana vesla. Tehnika veslanja zahtijeva usklađeni rad nogu, trupa i ruku, a veslači su opremljeni s pomičnim sjedalima i nogarima za stabilnost i učinkovitost. Disciplinska raznolikost uključuje osam različitih disciplina, poput samca, dvojca, četvorca i osmerca, gdje brzina čamaca ovisi o broju veslača i načinu veslanja.

Veslanje također nudi natjecanja za osobe s invaliditetom, s čamcima i disciplinama prilagođenim različitim stupnjevima invaliditeta. Sport veslanja ističe se kao zdrava aktivnost koja potiče cjelokupnu tjelesnu formu i razvoj intelekta te je poznat po svojoj inkluzivnosti i visokom stupnju akademskog angažmana među natjecateljima.

Škola Veslanja

Škola veslanja je klupski program u kojem djecu podučavamo veslati, budući je sportsko veslanje vještina koja se dugo uči. Kroz školu veslanja ujedno i selektiramo buduće veslače-natjecatelje. Trajanje Škole veslanja je oko godinu dana, uz optimalan broj dolazaka tri puta tjedno. Jasno da se ovaj rok može produžiti , ali i skratiti u ovisnosti koliko dijete brzo svladava program poduke.

Idealna dob djece za upis u školu veslanja je 10-12 godina starosti. Omogućuje se upis i starijim polaznicima, pogotovo ako su talentirani za veslanje ili imaju rekreativne pobude. ŠV je aktivna 6 dana u tjednu, Samo je srijedom stanka. Dijete bira, tri dana u tjednu (od šest mogućih) koji mu najviše odgovaraju, za svoje termine treniranja. Praksa je pokazala da dijete sa 1-2 izvanškolske aktivnosti može savladati i program škole veslanja.

Škola veslanja nudi atraktivne treninge u čamcima, dvorani, teretani, bazenu i na otvorenom. Česti su izleti u okolicu Zagreba. Višednevni izleti ili općesportski i veslački kampovi također spadaju u aktivnosti našeg kluba. Svi programi prilagođeni su dobnom uzrastu dijece. O sportskom napretku brinu treneri, liječnik i psiholog.

Osnovna klupska lokacija je Našička ulica 20 (relativno blizu Jarunskoj tržnici). To je ujedno lokacija na kojoj radimo zečinom zimsko-proljetno-jesenske treninge. Na toj lokaciji imamo veslačke simulatore i teretanu.Druga lokacija je jezero Jarun gdje u domu veslača imamo hangar za čamce, svlačionice, koristimo i dvoranu i teretanicu. Ovo je lokacija koju koristimo u jesensko-ljetno-proljetnom razdoblju.

Rekreativno veslanje

Rekreativno veslanje je klupski program koji podrazumijeva rekreaciju bez natjecateljskih pobuda, radi opuštanja i zdravlja. Rekreativno veslanje je program koji se odnosi na punoljetne osobe koje se nikad nisu bavile veslanjem.

Zimski treninzi se održavaju u prostorijama kluba, a ljetni na Jarunu (u dogovoru s trenerom).

Termini rekreacije:
  • Ponedjeljak - 18:15h
  • Četvrtak - 18:15h

Natjecateljsko veslanje

Natjecateljsko veslanje je zahtjevnija vrsta veslanja koja uključuje redovno treniranje od 6-7 puta tjedno te aktivno nastupanje na regattama. Treninzi se održavaju svaki dan, zimi u prostorijama kluba, a ostatak godine na Jarunu.

Natjecateljska sezona koja traje cijelu godinu podjeljenja je u dva dijela. Prvi dio je od početka sezone - 1.11. pa sve do prvenstva Hrvatske koje je obično prvi tjedan 7. mjeseca, a drugi dio počinje krajem 8. mjeseca, odnosno kraj ljetnih praznika.

Obalno veslanje - Beach sprint

Obalno veslajne je nova kategorija veslanja koja je postala vrlo popularna diljem Europe u zadnjih nekoliko godina. Ova disciplina brzo je prihvaćena od Olimpijskog saveza, te će od 2028. godine biti dio Olimpijskih igara.

Beach sprint u veslanju je dinamična disciplina koja kombinira brzo trčanje po plaži s uskakanjem u čamac, gdje se potom izvodi kratko, eksplozivno veslanje. Nakon veslanja, natjecatelji opet trče po plaži do cilja. Ova disciplina zahtijeva brzinu, snagu i agilnost te je popularna zbog svoje atraktivnosti i brzine izvedbe. Natjecatelji moraju brzo reagirati na promjene terena i uvjeta te efikasno koordinirati trčanje i veslanje kako bi postigli najbolje rezultate.

Kontaktirajte nas

Vaša poruka je zaprimljena! Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
Oops! Nešto je pošlo po krivo. Pokušajte ponovno kasnije.